Saturday, August 29, 2015

MERDEKA ke kita 2015 ni..?

Salam 4Wheelers


Hari Kemerdekaan, macam biasa dan setiap tahunnya dah tertera 31hb dalam kalendar akan ada satu cuti kelepasan am bagi sambutan untuk memperingati hari yang benar benar membebaskan kita dari penjajahan pada suatu masa dahulu. Sesuatu yang harus wajib tersemat pada jiwa dan naluri setiap rakyat Malaysia yang sah, adalah semangat patriotik ini tanpa berbelah bagi walaupun dalam situasi yang agak mencabar ketika ini.

Sebagai penggiat 4x4, kita juga takboleh lepas atau lekang dan punya peranan dalam mempastikan sambutan "Merdeka" ini dapat dipenuhi dengan sesuatu yang boleh diletakkan sebagai tanda aras atau benchmark terbaik untuk membakar semangat kecintaan pada tanahair.  
                                          

Didalam bidang 4WD di Malaysia, kelihatan banyak program dan event diadakan bagi mencantikkan lagi sambutan Hari Merdeka dianjurkan oleh kelab kelab dan komunitinya sekitar tanahair. Bersesuaian dengan cuti bertunda, dapat jugak mengisi masa lapang dan memenuhi kalendar masing masing. Namun begitu, event yang bertindih yang memang dan sering biasa berlaku sejak dari dulu lagi masih berterusan, lebih lebih lagi event yang berbentuk 'pertarungan kemahiran'. Mungkin secara kebetulan kot..! Tapi pada masa akan datang mungkin para penganjur boleh fikir dan cadang agar dapat disatukan semua program seperti ini, dengan harapan supaya hasil penyertaannya akan lebih baik. Sehingga kini, jelas sekali, bahagian ini memang belum boleh dikategorikan sebagai MERDEKA..! masing masing dengan cara sendiri..penonjolan yang berbeza apatah lagi dari segi kepimpinan. Kelab kelab gergasi dan ternama harus ambil inisiatif segera dengan platform anda yang lebih steady sebelum semuanya berakhir dengan airmata.

1M4W 2010_Konvoi Merdeka (gambar lama daaa....)
Di dalam aspek situasi kehidupan lokalan terkini pulak, kejujuran serta amanah dan amalan kesederhanaan sudah menjadi sifat sifat kemanusiaan yang sepatutnya sudah ada pada individu yang MERDEKA. Memimpin kumpulan tertentu perlu ada rasa jiwa dengan akal bahawasanya kita ini diamanahkan oleh teman teman untuk kehadapan membimbing serta membawa kearah kebaikan. Tapi mungkin atas sebab terlalu ego, terlalu mengejar nama dan kehidupan dunia, mereka terlupa sehinggakan mampu meragut kesenangan secara melampau lampau yang sepatutnya dimiliki bersama. Bak kata pepatah Melayu, 'Harapkan Pegar, Pegar pulak yang makan padi..." adakah yang ini kita boleh katakan sebagai MERDEKA..???


Walau apapun yang berlaku, Malaysia masih tetap menjadi Tanah Tumpah Darahku...!
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 58

Offroaders..keep on rolling..!!


No comments: